Min side om salg for IKKE-sælgere

Book dine egne møder!

Jeg er kommet en del i det københavnske iværksættermiljø de seneste år, og jeg skal passe på at generalisere for meget, når jeg ikke kender situationen i resten af landet. Det kan være at fokus på salg er anderledes, men her er min oplevelse i hvert fald.

Jeg har mødt en del iværksættere, der er  i den første fase af deres projekt, hvor de har fået en idé og er sprunget ud i det. Nu er hjemmesiden lavet, og produktet eller ydelsen er klar til at blive solgt. De har købt en æske med visitkort og er mere eller mindre klar til at skabe vækst. De burde egentlig bare give den max gas og opsøge alle de muligheder, de kan. Og ikke mindst tage telefonen og få booket nogen møder…

Book dine egne møder og tjen flere penge.

Men lige netop at skulle tage telefonen og booke et møde med en ny, potentiel kunde er desværre noget af det, der bliver prioriteret lavest.

Lysten til selv at bruge tid og kræfter på at sælge sin ydelse… Det er altså der, det halter. Mange gange er det nemlig en rigtig IKKE-sælger, der har masser af ekspertviden, men som ikke kan lide salgsprocessen. Jeg har sågar mødt virksomhedsejere, der mente, at de stod hævet over det der med salg, som om salgsdelen var noget uetisk og et beskidt stykke arbejde. I min verden nærmer det sig jo arrogance, men hvis du kratter lidt i overfladen, så er det nok mere usikkerhed og frygt, det handler om.

Nu er der mange, der påstår, at vi kun skal gøre det, som vi er gode til. Og det har jeg mødt en del iværksættere, der tager meget bogstaveligt. Det vil sige, at de vil gøre ALT for IKKE personligt at skulle sælge deres produkt til nogen. Det lever især Googles adwords og online marketingbranchen godt af, fordi der bliver investeret rigtig mange penge i at skaffe kunder via internettet i stedet. Da en del iværksættere bruger masser af negativ energi på at tænke, hvor dårlige de er til at sælge, hvor farlige dem i den anden ende af røret er, og hvor forfærdelig den næste telefonsamtale vil blive…

Lær at booke dine egne møder et opkald ad gangen – lidt ligesom at spise en elefant en bid ad gangen…

Min gamle underviser i Entrepreneurship fra IT-Universitetet, Dr. Rob Mellor, sagde, at enhver iværksættervirksomhed skulle bestå af to personligheder: The Nerd and the Bullshitter. Det er naturligvis sat på spidsen, men igen er pointen, at der skal være en ekspert på produkt og ydelsen og en ekspert på salg, service, kunder og marketing.

I en perfekt verden er det klart den bedste kombination. Jeg kan ikke være mere enig.

MEEEN… Hvad nu hvis man er alene som iværksætter? Og nu lander i kategorien “ekspert, produktspecialist, fagperson”…? Eller hvis man er to og begge er i denne kategori? Er det så tilbage til Google Adwords eller hyre en mødebooker? Eller er det muligt at både kunne være en produktekspert OG kunne sælge sit eget produkt?

Kan denne kendte nørd mon ikke booke sine egne møder?

Jeg har det sådan, at hvis du ikke kan og vil sælge dit eget produkt eller ydelse som iværksætter, så får du nok også ret svært ved at få folk til at købe det. På et eller andet tidspunkt skal budskabet jo ud, for at der kan komme nogen kunder, som kan skabe varig vækst i virksomheden. Så regningerne kan betales og alt det hårde slid som iværksætter betaler sig i længden.

Book dine egne møder!

Her er det vigtigt, at hvis du bøvler lige netop med det at skulle “sælge” dig selv, dine produkter og dine ydelser, er det MEGET VIGTIGT, at du lærer at se dig selv i spejlet og indse, HVAD det er, der gør, at du ikke kan lide det.

Mit bud er, at du som så mange andre på en eller anden måde sætter negativt lighedstegn mellem dig selv og alle de irriterende, sleske, lidt for kække og uærlige mennesker, du har mødt i telefonen eller som kunde i dit eget liv.

Men er du ligesom dem??

Er dine produkter og ydelser ligesom dem?

Ok, nu er det så på tide at gøre op med dit forvrængede selvbillede, når du skal sælge. Hvordan gør du det?

Meget nemt. Følg disse skridt:

  1. Find et blankt stykke papir og en kuglepen.
  2. Skriv 10 positive ting ved dig selv som menneske ned. Start med: “Jeg er…”. (Fx. god mod dyr…)
  3. Skriv nu 5 positive ting ned, som dit produkt eller ydelse gør for kunden. (Fx. Når du lærer salgsværktøjer, vil du tjene flere penge på dine møder med kunderne)
  4. Hæng nu denne seddel op på væggen, hvor du kan se den flere gange dagligt.
  5. Læs sedlen højt inde i hovedet.
  6. Find EEN kundes telefonnummer frem.
  7. Ring NU!

Gør nu dette med bare 1 ny kunde hver dag. Det tager max. 5 minutter af din tid. Bagefter kan du så tjekke dine Adwords. Jeg vil garantere dig for, at du får 3 ting ud af denne øvelse.

  • Du vil gradvist miste din ulyst ved at sælge dine egne ting.
  • Du vil  blive i rigtig godt humør, hver gang du skal ringe til en ny kunde, fordi du minder dig selv om en masse positivt ved dig selv og dine produkter eller ydelser. (Hvilket kunden vil kunne høre i telefonen).
  • Du får booket en masse møder, hvor du kan få solgt endnu mere.

Mange hilsner

Henrik

No comments yet.

Skriv et svar